İstanbul’da Kazakistan Bağımsızlığının 30. yıldönümüne ithafen basılmış hatıra paranın tanıtımı düzenlendi. Etkinliğe Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, Kazakistan İstanbul Başkonsolosu Alim Bayel, Türkiye Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin, Türk Keneşi’nin temsilcileri, akademisyenler ve basın mensupları katıldı.
Gümüşten yapılan paranın tasarımını Darphane ile birlikte hazırladıklarını anlatan Başkonsolos Alim Bayel, tasarımda Kazakistan’ın köklü tarihini ve Türk Dünyasındaki konumunu yansıttıklarını kaydetti.
Büyükelçi Abzal Saparbekuly basın hatıra paranın kardeş Türkiye’nin bağımsızlığın yıldönümü onuruna sunduğu müstesna bir hediye ve Kazakistan’a duyulan özel saygının bir nişanesi olduğunu dile getirdi.
Genel Müdür Abdullah Yasir Şahin ise, Türkiye Cumhuriyeti Darphanesi tarihçesinin 1467 yılına dayandığını belirleterek, Kazakistan’ın Bağımsızlığının 30. yıldönümüne böyle bir hediye takdim etmenin kendileri için büyük mutluluk verdiğini söyledi.
Hatıra paranın ön yüzünde Kazakistan’ın ulusal bayrağı ve Türkçe “Kazakistan Bağımsızlığının 30. yılı” ibaresi yer almaktadır. Arka yüzün ortasında Kazakistan haritası yer alıyor. Haritanın içinde yeni Kazak Latin alfabesi ile “Qazaqstan” yazıyor. Ayrıca geçmişte Kazak topraklarında hüküm sürmüş bazı tarihi devletlerin isimleri de haritada Türkçe olarak yazılmıştır. Bunlar kronolojik sırasıyla Sakalar, Hunlar, Göktürk Kağanlığı, Altın Orda ve Kazak Hanlığı’dır. Arka yüzün üst kısmında Orhun Yazıtlarında olduğu gibi eski Türk yazısıyla “Türk” sözcüğü yer almaktadır. Alt kısmında koçboynuzu motifi yer almaktadır.
31 gram gümüşten dökülen ve değeri çok daha yüksek olan hatıra parasının nominal değeri 30 Türk Lirasıdır. Başkonsolos Alim Bayel, bu tür madeni paralara genellikle 20 lira nominal değerin verildiğini, ancak Türk tarafının bağımsızlığının 30. yıldönümü nedeniyle Kazakistan için bu kuralı değiştirdiğini kaydetti.
Hatıra parası, 20 Eylül’den itibaren Darphane’nin resmi internet sitesinde satışa sunulacak. Abzal Saparbekuly ve Alim Bayel sınırlı sayıda üretilen paraların Kazak, Türk ve dünya koleksiyonelerinin bütük ilgisini çekeceğine inandıklarını dile getirdi.
0 YORUM