Mega kelimesinin de artık yetemediği İstanbul’da 3 milyonun üzerinde araç bulunuyor. Çoğu zaman yolda yürümenin bile zorlaştığı bu devasa kentin trafiğinde motor kullanıyorsanız işiniz zor, moto kuryelik yapıyorsanız zor kelimesi elbette yetersiz kalıyor. Peki, ya kadın moto kuryelik yapıyorsanız? Gelin bundan sonrasını Türkiye’nin ilk kadın moto kuryesi Çiğdem Doğan, yılların tecrübesi Nihal Dindar ile yeni nesil moto kuryeler, Mürşide Ünal ve Burçak Erçelik’ten dinleyelim.
Türkiye’de 10 binin üzerinde motosikletli kurye bulunuyor, bunlardan sadece 15- 20’si kadın kurye olarak çalışıyor. Son zamanlarda trafikte motor kullananların sayısında gözle görülür bir artış var. Yılda ortalama 100 binin üzerinde motosiklet trafiğe kaydoluyor. Kadınlar işe gidip gelirken trafiğe takılmamak için motor kullanmayı daha çok tercih ediyorlar. Bir yandan motor kullanan sayısı artarken, trafikte motor kullananlara nasıl davranmaları gerektiğini bilmeyen sürücü sayısı da bir o kadar çok. Ayrıca motosiklet kullananlar arasında tehlikeli boyutlarda sürüş deneyimleri yaşayan ve yaşatanları da unutmamak gerekir.
Trafiği yönetenlerin artık motosiklet kullanma bilincinin ve kültürünün ne olduğunu topluma anlatan kampanyalar yapması ve yeni projeler geliştirmesi şart! Hemen hemen her konuda televizyonlarda yayınlanan kamu spotlarının böylesine hayati bir konuyu henüz ele almaması ise garipsenecek kadar şaşırtıcı! Kadınlar motosiklete merak saldığına göre belli ki önümüzdeki yıllarda İstanbul trafiği daha çok motosikletle tanışacak. Yetkililere duyurulur!
Çiğdem Doğan Öztürk
Türkiye’nin ilk kadın moto kuryesi olan Çiğdem Doğan Öztürk, 1991 yılında İstanbul’da Okmeydanı’nda moto kuryeliğe başlamış. Kuryelik yapan bir arkadaşının vesile olmasıyla mesleğe adım atan Öztürk, Turizm Otelcilik mezunu, Evli ve iki çocuk annesi. Aynı zamanda Türkiye Kadın Motorcular Kulübü Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyor.
25 yıldır motor kullanan Çiğdem Doğan Öztürk, moto kuryeliğin altın yıllarını yaşadığını belirtiyor. İlk olması nedeniyle herkes tarafından ilgi ve merakla karşılanmış, insanlar kadın bir moto kurye görebilmek için onu tercih etmişler. O, yıllarca zorlu hava şartlarında uzun mesai saatleriyle çalışarak kendi kurye şirketini kurmayı başarmış, moto kuryelik sayesinde hayatı çok erken ve yaşayarak öğrenmiş.
Türkiye Kadın Motorcular Kulübü olarak yeni bir yapılanma içinde olduklarını, belirten Öztürk; “ Çok yakın bir zamanda kulübümüzü daha profesyonel işleyişe sahip, kurumsal kimliği olan bir kurum haline dönüştüreceğiz. Türkiye’de kadın olmak gerçekten zor, kadınlarımız özgürlüklerine düşkün oldukları için motor kullanmayı tercih ediyorlar. Motor tutkusunu iş hayatıyla birleştirerek hem para kazanmış hem de motora binerek özgürlüklerini yaşamış oluyorlar. Yakın zamanda kadın motorcularla ilgili ses getiren projelere imza atacaklarını belirtiyor.”
Nihal Dindar
Bulgaristan kökenli Nihal Dindar, 1981 Bursa doğumlu, Uludağ Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı Bölümü mezunu. 10 yıldır moto kuryelik yapıyor, Bursa Moto Kurye ve Ünsped Gümrük Müşavirliğinde çalışıyor. Motor kullanmaya 9 yaşında abisinin sayesinde başlayan Dindar, aynı zamanda Bursa’nın ilk bayan moto kuryesi. Mesleğe başlama nedeni yakın arkadaşının; “sen moto kurye olamazsın” demesi ve iddialaşmaları sonucu olsa da, o motor aşkı ve hayatın zorluklarını öğrenmek adına bu işe başladığını söylüyor. Bugüne kadar hava koşulları dışında pek bir zorlukla karşılaşmadığını belirten Nihal Dindar; “ insanlardan yana pek bir sıkıntı yaşamıyorum. İlk başlarda şaşıranlar oluyordu ama şimdi herkes alışmış durumda. Moto kurye olduktan sonra hayata ve insanlara bakış açım tamamen değişti, açıkçası insan sarrafı olduğumu söyleyebilirim. Yeni yerler görmek, keşfetmek bende hobi oldu. Kapalı mekânlarda duramıyorum, yağmur da olsa, kar da yağsa her zaman motorun üstünde rüzgârı ve özgürlüğü hissetmeliyim diyor.”
Mürşide Ünal
Aras Kargo Antalya Bölge Damlataş şubesinde 2013 yılından bu yana moto kurye olarak görev yapan Mürşide Ünal, motor kullanmayı 13 yaşında abisinden öğrenmiş ve Aras Kargo ailesinin bir parçası olduğu için çok mutlu.
Moto kurye olmadan önce iş hayatında markette satış temsilcisi ve turizm sektöründe temizlik bölümü şefi olarak çalışmış olan Mürşide Ünal, Evli ve iki çocuk annesi. Çocuklarından birisi Akdeniz Üniversitesi’nde bankacılık, diğeriyse lise son sınıfta okuyor. Yaşamı boyunca karşılaştığı zorlukların üstesinden çalışma aşkıyla geldiğini ve hiçbir zaman korkmadığını belirtiyor. Ona göre başarının sırrı çalışmaktan geçiyor. Aras Kargo’daki iş hayatı süresince edindiği ekonomik özgürlüğü ve aldığı sorumluluklardan gurur duyduğunu belirten Ünal, en büyük motivasyonunun çocuklarının geleceği olduğunu ifade ediyor. İş hayatının yaşamına kattıklarını ise şöyle anlatıyor: “İşim sayesinde sürekli insanlarla tanışmak, ev ve iş hayatımda daha sosyal biri olmamı sağlıyor.
Burçak Erçelik
Türkiye’nin en genç ve cesur kadın moto kuryesi Burçak Erçelik, 22 yaşında, Bahçeşehir Üniversitesi Sinema Televizyon Bölümü 2. Sınıf öğrencisi. Motosiklete çocukluğundan beri ilgi duyuyor. Normalde baristalik yaparak geçimini kazanan Erçelik, İstanbul’da hem öğrenci olmak hem de okumak zor olduğundan, sevdiği işi yaparak para kazanmak istemiş ve moto kuryelik yapmaya karar vermiş.
Günümüzde artık kadınlar motosiklet kullandıkları için garipsenmiyor diyen Erçelik; gittiği çoğu yerde alkışlandığını, tebrik edildiğini hatta fotoğraf çektirmek isteyenlerin bile olduğunu söylüyor. Ailesinin haberi olmadan çalışarak biriktirdiği parayla ilk motosikletini alan ve iki yıldır moto kuryelik yapan Erçelik kendi tabiriyle; İstanbul trafiğinden, sürüş magandalarından, sıkıntılı müşterilerden ve sözünde durmayan iş yeri sahiplerinden şikâyetçi olduğunu belirtiyor. Ayrıca Tofaş, Doblo, Minibüs, Halk Otobüsü sürücülerinin yarattıkları tehlikelerden dolayı son derece sıkıntılı durumlarla karşı karşıya kalındığına dikkat çekiyor. Sinema ve Televizyon Bölümü öğrencisi olan Burçak Erçelik, Moto kuryeliğin hayatında çok fazla bir değişiklik yapmadığını fakat ileride yönetmen olduğunda kullanabileceği birçok deneyim ve bakış açısı kazandığını sözlerine ekliyor.
0 YORUM